MI AZ A MOOC?

A MOOC a Massive Open Online Courses rövidítése, ahol a „massive” a tömegoktatási célt, az „open” az összes oktatási anyag szabad hozzáférhetőségét, míg az „online” a tetszőleges böngészővel, tetszőleges számítógépen vagy mobil eszközön történő elérhetőséget jelenti.

A MOOC egyik fő célja, hogy nagyobb tömegek számára legyenek elérhetőek a felsőoktatás kurzusai. A lehetőség mindenki számára nyitott, a kurzusok nem helyhez kötöttek, a tananyag elsajátításának ütemét a hallgató szabályozza.

KÁRPÁT-MEDENCEI ONLINE OKTATÁSI CENTRUM (K-MOOC)

  • A K-MOOC magyar nyelvű online kurzusok indítását, elterjesztését tűzte ki célul elsődlegesen a Kárpát-medencei magyarság, de szerte a világon minden magyar anyanyelvű számára. Mára már angol nyelven is elérhető a külföldi hallgatók és tanulni vágyók részére.
  • A K-MOOC egyrészt kredittel vagy oklevéllel elismert online oktatási formát biztosít a Kárpát-medencei, részben vagy egészben magyar tannyelvű képzést folytató felsőoktatási intézmények, karok, tanszékek hallgatói számára, másrészt egy újabb oktatási formát kínál az élethosszig tartó tanulás megvalósításában.
  • Résztvevői a K-MOOC Hálózatához csatlakozó magyarországi és határon túli magyar tannyelvű egyetemek, főiskolák.
  • A Hálózathoz csatlakozó egyenrangú intézmények minden tudományterületen maguk is készítenek és meghirdetnek a K-MOOC keretében mindenki számára ingyenesen elérhető, online, kredites magyar és angol nyelvű kurzusokat, diákjaik pedig felvehetik a Hálózat összes intézménye által meghirdetett bármely kurzust.
  • A rendszer már több nyelven is elérhető.
  • Működtetője az Óbudai Egyetem

Szabályzat a K-MOOC kurzusok kreditjeinek elismeréséről

A Kárpát-medencei Online Oktatási Centrum - K-MOOC kurzusainak meghirdetését, továbbá a tantárgyfelvétel alapvető szabályait és kreditértékük elismerésének módját az Óbudai Egyetem Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának (TVSZ) 43.§-a szabályozza.

A szabályzatot a Rólunk szekcióban olvashatja.

A K-MOOC kurzusok elérhetőségei

A K-MOOC kurzusok mindenki számára elérhető mind az anyaországban, mind a határon túli magyar közösségekben!

A K-MOOC kurzusok meghirdetése a Kárpát-medencei Online Oktatási Centrum honlapján (https://www.kmooc.uni-obuda.hu) történik.

Az Óbudai Egyetem és a K-MOOC Hálózatához csatlakozott felsőoktatási intézmények által meghirdetett kurzusokra szintén a honlapon keresztül tud regisztrálni.