A filmmusical története

Művészettörténet
Magyar Táncművészeti Egyetem
Oktatók: Dr. Lanszki Anita
Megszerezhető kredit: 2

Leírás

A kurzus áttekintést nyújt a hollywoodi filmmusical jellegzetességeiről és átalakulásáról műfaj- és kultúrtörténeti szempontból.

A tematika végigköveti a műfaj fejlődését a hangosfilm megjelenésétől kezdve egészen a posztmodernig – a modulok tehát filmtörténeti ismereteket is tartalmaznak. A kurzus első felében a filmmusical kialakulásának előzményeit és körülményeit, valamint történetének hollywoodi virágkorát tekintjük át - érintve a műfaj legfontosabb szubzsánereit és legjelentősebb táncosainak, koreográfusainak munkásságát. Ezután áttérünk az ’50-es évektől - társadalmi és médiatörténeti hatásokra - átalakulásnak induló zsáner műfaji változásaira is. Megvizsgáljuk, hogyan fejlődtek tovább a klasszikus szubzsánerek, és hogy milyen út vezetett olyan különös elágazásokig, mint például a rockmusical, a horror musical vagy éppen az unortodox irodalmi adaptációk. Sorra vesszük a destruktívista modern és a posztmodern filmmusicaleket olyan rendezők munkáin keresztül, mint Milos Forman, Lars von Trier vagy Baz Luhrmann. Megvitatjuk, mi jellemzi a bollywoodi filmeket és hogy tekinthetőek-e ezek a filmek műfaji tekintetben musicalnek, a kurzus végén pedig arra is reflektálunk, hogyan jelenik meg a műfaj napjaink sorozatjunkie fogyaszói számára.

Tanmenet

 1. A filmmusical kialakulásának előzményei
 2. Busby Berkeley, a kamera koreográfusa
 3. A szólótáncosok aranykora Hollywoodban
 4. Az MGM filmstúdió klasszikus nagymusicaljei
 5. A hollywoodi stúdiórendszer válsága és a filmmusical átalakulása
 6. Elitizmus és magaskultúra a hollywoodi filmmusicalben az ‘50-es - ‘60-as években
 7. Médiacelebritások, divatzenék – a klasszikus műfaji forma továbbélése a hollywoodi zenés tömegfilmekben a ‘60-as évektől napjainkig
 8. A szerzői ellenkultúra filmek a ’70-es években
 9. Bob Fosse
 10. A posztmodern filmmusicalek
 11. Kitekintés: a bollywoodi filmek
 12. A filmmusical a sorozatok korában

Időpontok

2021. október 15. -2022. január 16.
2021. okt 4., hét 0:00
2021. okt 15., pén 23:00
Kurzus indítása